Home Activiteiten Theater Exposities Film Zalen Arrangementen Foyer Contact Mijn Schattelijn

Film vertoningen 2020 - 2021

FilmDatum:wo 4 nov
Tijd:20.00
Prijs:8
Reserveren
Docudrama

For Sama

Draagbuideltje om, baby erin. En dan door de frontlinie wandelen, een zwaar belegerde stad in. Hoe leg je aan je kind uit dat je haar eerste levensjaar met haar op een van de gevaarlijkste plekken op aarde hebt doorgebracht? Misschien kan dat wel niet. Maar Waad Al-Keteab doet met haar documentairefilm For Sama, opgedragen aan haar oudste dochtertje, een verdomd goede en zinnige poging. Want wat de Syrische regeringstroepen in Aleppo hebben aangericht, is geen kattenpis. Daar zou je wiegje maar gestaan hebben.

Toen Waad haar echtgenoot Hamza ontmoette, was ze nog student en volgde de jonge dokter, die als een van de weinigen in zijn vakgebied openlijk kritisch was op het regime. Waad en Hamza trouwden en schonken kleine Sama het leven. Op een plek waar hun leven, en dat van hun meest dierbare schepseltje in het grootste gevaar was.
For Sama kan rijkelijk putten uit vele honderden uren film die Waad al vanaf haar studententijd, en later als videojournalist, heeft geschoten.


De film breit een vertelling aan elkaar die is gericht aan Sama, iemand die tijdens de eerste jaren waarin dit verhaal speelt nog niet eens is geboren. En zo ontstaat de film eigenlijk voor je ogen. Hamza en Waad hebben elk een missie waaraan ze zich niet kunnen ontrukken. De film is goudeerlijk over de risico's die beide ouders hebben genomen. Elke keer als Waad gewonde of dode kinderen ziet, beseft ze wat ze Sama aandoet en is ze bang haar te verliezen.
 
For Sama kreeg op IDFA de publieksprijs vanwege de persoonlijke invalshoek van de filmmaker. Het onderstreept nog harder: Waad moest dit wel vertellen, net zo hard als wij het moeten zien en horen.
 
Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2019


 
 

 

 


Regiseur
Waad Al-Kateab, Edward Watts
Acteurs
Waad Al-Kateab, Hamza Al-Khateab, Sama Al-Khateab, e.a.

Youtube: