De Schattelijn

al meer dan 25 seizoenen hét centrum voor cultuur
 
Vrijdag 6 april zetten de dames van LOS De Schattelijn op stelten in hun voorstelling 'VAST'.
Er zijn nog enkele kaarten: dus u moet snel wezen!
De try-out van Patrick Laureij (14 april) is uitverkocht en voor de voorstelling van Piepschuim op zaterdag 21 april zijn ook nog maar enkele kaarten...!

Wees meer dan van harte welkom! 


  
 
 
 

 
 


EEN ECHTE VERMEER
Rudolf van den Berg (Jeroen Spitzenberger, Lize Feryn, Roeland Fernhout, Porgy Fransen, Dewi Reijs, Mingus Dagelet e.a.)
17-10-2017 aanvang: 20:00 | 7,00 euro

Zoals menig kunstenaar je zal vertellen, ligt er een dunne scheidslijn tussen kunst en goedkope imitatie. Diezelfde gedachte vormt de rode draad in Een Echte Vermeer. Regisseur Rudolf van den Berg verfilmde het leven van kunstvervalser Han van Meegeren (1889 - 1947) die tientallen schilderijen van verschillende meesterschilders namaakte en als echt verkocht. De film stelt de vraag: wat maakt iets tot kunst?

 

Han van Meegeren valt voor de prachtige Jólanka Lakatos, die de vrouw van kunstcriticus Abraham Bredius blijkt te zijn. Als Bredius de beginnende romance ontdekt, besluit hij Van Meegeren openlijk te schande te maken. Deze vernedering leidt tot de vervalsingen van Vermeer. De schilder wilde de critici van zijn kunst voor schut zetten en vervalste meerdere schilderijen van Johannes Vermeer, die niet van echt te onderscheiden waren. Zijn werken leken zo levensecht, dat hij ze tot aan Nazi-Duitsland verkocht. Toen de geallieerden op een Duitse verstopplaats van kunst stuitten, werden Van Meegerens activiteiten ontdekt en werd hij aangeklaagd voor landverraad. Dit leidde tot een spraakmakende rechtszaak. De film begint met dit proces, dat een aardige kapstok vormt voor Van Meegerens levensverhaal, zijn ambities als jonge kunstenaar, zijn huwelijkse problemen en zijn bewijsdrang en wraakgevoelens jegens de gevestigde orde in de kunstindustrie. Wie was de echte Van Meegeren: een gewetenloze opportunist, een ongelukkige minnaar of een miskend, wraak-belust genie?

 

Met een goed scenario en een ijzersterke rol van Jeroen Spitzenberger is de film buiten een prachtig liefdesverhaal ook een liefdevolle ode aan de kunst met een afsluitende mededeling dat ook de imitaties wel degelijk als kunst kunnen worden gezien.

> Mijn Schattelijn
Je eigen Schattelijn account!

Cultureel Centrum de Schattelijn


Vismarktstraat 4A
4931 AZ Geertruidenberg
T: 0162 512 226
E: info@schattelijn.nl
W: www.schattelijn.nl

Routebeschrijving bezoekers


De Schattelijn ligt in het centrum van Geertruidenberg op de hoek van de Markt en de Vismarktstraat. U kunt parkeren op de Markt.