Home Activiteiten Theater Exposities Film Zalen Arrangementen Foyer Contact Mijn Schattelijn

Film vertoningen 2019 - 2020

De Schattelijn vertoont al een tiental jaren één maal per maand films in de theaterzaal. Abonnementhouders van De Schattelijn en leden van Theek 5 en vrienden ontvangen € 1,00 korting.


Datum:do 19 nov
Tijd:20:00
Prijs:8,00
Reserveren

A BRIDGE TOO FAR

In het kader van de herdenkingen rond 75 jaar Bevrijding vertonen we op 19 november de oorlogsklassieker A Bridge Too Far uit 1977. 

Het is de verfilming van het gelijknamige boek uit 1974 van  Cornelius Ryan.  Boek en film gaan over Operatie Market Garden en met name om de Slag bij Arnhem in de  Tweede Wereldoorlog, waarmee een begin wordt gemaakt met de bevrijding van Nederland boven de rivieren. 

De titel verwijst naar een uitspraak van de Britse luitenant-generaal Browning. Tijdens de voorbereidingen van Operatie Market Garden zei hij tegen veldmaarschalk Montgomery dat zijn troepen de brug over de Rijn bij Arnhem wel vier dagen zouden kunnen vasthouden. Maar hij voegde daaraan toe: "But, Sir, I think we might be going a bridge too farâ€. 

 

Operatie Market Garden (Market was het luchtplan en Garden het grondplan) voorziet in 35.000 soldaten die vanaf vliegvelden in Engeland een afstand van zo'n 480 kilometer overbruggen en ongeveer 100 kilometer achter de vijandige linies worden gedropt; op die manier wordt een ‘tapijt van luchtlandingstroepen’ gecreëerd die vervolgens de belangrijkste bruggen veroveren en ze vasthouden totdat de geallieerde grondtroepen het van hen overnemen. De brug in Arnhem, die uiteindelijk ‘te ver’ blijkt te zijn, overbrugt de Rijn, en de verovering daarvan moet de geallieerden de mogelijkheid geven om achter de verdedigingslinies van Duitsland te komen. Het innemen van de bruggen door de luchttroepen verloopt echter niet helemaal volgens planning, en de troepen krijgen al vanaf het begin te maken met hevige Duitse weerstand waardoor Operatie Market Garden uiteindelijk mislukt.


Regiseur
Richard Attenborough
Acteurs
Dirk Bogarde, James Caan, Michael Caine, Sean Connary, Edward Fox, Elliott Gould, Gene Hackman, Anthony Hopkins, Laurence Olivier, Ryan O'Neal, Robert Redford, Maximilian Schell, Liv Ullmann e.a.

Youtube: